Werken op hoogte en opleiding hoogwerker

 

De technologische en maatschappelijke ontwikkelingen staan niet stil. Sinds halverwege 1900 wordt al gebruik gemaakt van hoogwerkers, al moest men die met de hand bedienen en had men geen opleiding hoogwerker. Tegenwoordig zijn de verschillende soorten hoogwerkers niet meer weg te denken bij uw dagelijkse werkzaamheden.

Veiligheidsinstructie bij opleiding hoogwerker

De risico’s van het werken op hoogte en dus ook bij het gebruik van hoogwerkers zijn groot. Daarnaast gebruiken vele onbekwame of niet voldoende opgeleide medewerkers de hoogwerkers. Mede hierdoor blijkt dat ruim 90% van alle ongevallen worden veroorzaakt door menselijk handelen en slechts een klein deel door technische mankementen. Het doel van onze opleiding en instructie is het bedienend personeel meer kennis en inzicht verschaffen om veilig(er) op hoogte en met hoogwerker te werken. Het is  bovendien een noodzakelijke aanvulling op de opleiding kraanmachinist.

Opleiding hoogwerker en veiliger werken

Onveilige handelingen worden dikwijls met de beste bedoelingen verricht, maar zij blijven ontoelaatbaar en uiterst gevaarlijk. Willen uw medewerkers hun taken zo volledig mogelijk uitvoeren, dan zijn zij verplicht dagelijks te controleren of de veiligheid van hun arbeidsmiddelen nog gewaarborgd zijn.

Veiligheid Opleiding hoogwerker en minder incidenten

Bij het werken op hoogte vinden veel ongevallen en incidenten plaats, waarbij ook vele zwaar gewonden en doden vallen Meer dan 35% van de ongevallen leidt volgens de Arbeidsinspectie zwaar gewonden en dodelijke slachtoffers op. Dat is dus een van de redenen waarom de Arbeidsinspectie hier scherp op controleert.

* Uit analyses van ongevallen in de bouw blijkt dat bijna 70% wordt veroorzaakt door:

  • Val van ladder en/of steiger (29%);
  • Val van hoogte: dak, verdieping, gaten in de vloer, etc. (21%);
  • Contact met vallende voorwerpen of bewegende delen van een machine (18%).

Afgaande op de wensen en richtlijnen uit uw RI&E wordt in overleg met u de inhoud en tijdsduur bepaald van de herhalingsopleiding. De basiscursus neemt 2 tot 3 dagdelen in beslag. Afhankelijk van de  wensen en de ervaring van de deelnemers duurt de herhalingsopleiding 1 a 2 dagdelen.

Heeft u interesse in een offerte of meer informatie, vul het formulier in en wij nemen spoedig contact met u op.