CO Vakmanschap
Bedrijven die werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties verrichten moeten vanaf 1 april 2023 voldoen aan de CO-certificering om het aantal ongelukken met koolmonoxide te verkleinen. De certificering voor CO Vakmanschap is een wettelijk verplicht onderdeel van het Bouwbesluit en wordt ook wel de Gasketelwet genoemd. Als een bedrijf na 1 april 2023 werkzaamheden verricht aan een gasverbrandingsinstallatie zonder certificering voor CO Vakmanschap dan zijn zowel het bedrijf als de aannemer beiden in overtreding.
BRL 6000-25
In paragraaf 1.8 van het Bouwbesluit van 2012 zijn de eisen geformuleerd. Deze paragraaf is door InstallQ vertaald naar een beoordelingsrichtlijn, de BRL 6000-25 ‘Gebouwgebonden gasverbrandingstoestel en bijbehorende voorzieningen voor de toevoer van verbrandingslucht en de afvoer van rookgas’. De BRL 6000-25 is de technische vertaling van de wet naar de praktijk en bevat de voorwaarden waarmee bedrijven in aanmerking kunnen komen voor het wettelijk vereiste certificaat. De beoordelingsrichtlijn maakt onderdeel uit van de bestaande BRL 6000-serie (met de delen 1 tot en met 8, 10, 16, 21 en 22), maar bedrijven kunnen zich ook alleen voor deel 25 certificeren.
BRL K25000
Omdat de minister liet weten dat het de voorkeur geeft aan meerdere certificatie-schema’s, heeft Kiwa naast de BRL 6000-25 van InstallQ besloten om met de eigen BRL K25000 regeling te komen. Ook voor de NHK-certificering kunnen bedrijven bij Kiwa terecht. Het Kiwa BRL K25000 certificaat heeft een minder uitgebreid certificeringstraject. Dit traject is daardoor aantrekkelijker voor ZZP’ers en kleinere installatiebedrijven. De procestoets van een deel van deze richtlijn kan zelfs op afstand worden beoordeeld en de uitvoering kan steekproefsgewijs worden gecontroleerd.
Welke stappen zijn er nodig voor een CO-certificering?
Vanaf 1 april 2023 moeten alle cv-monteurs en gasinstallatiebedrijven in Nederland in het bezit te zijn van een Bewijs van CO Vakmanschap en een CO certificering. De volgende stappen zorgen ervoor dat u in het bezit komt van een CO-certificering.
Begin met het CO-certificeringstraject
Voor het behalen van het Bewijs van Vakmanschap CO moet u een examen afleggen. Als onderdeel van de aanvraag van het CO Vakmanschap of voor het verkrijgen van een CO-certificering, dient u of uw cv-monteur te beschikken over een Bewijs van Vakmanschap CO. Wat wordt er onder een cv-monteur verstaan?
- Een monteur of 1e monteur service & onderhoud;
- Een monteur of 1e monteur werktuigbouwkundige installaties.
Om aan de wet te kunnen voldoen, moeten installateurs examen doen voor het Bewijs van Vakmanschap. Indien nodig kun je hiervoor ook bijscholing volgen. De studie voor het CO Vakmanschap, het examen en de examenaanvraag kosten tijd, dus start daarom op tijd met het CO-certificeringstraject.
Vallen uw werkzaamheden onder de verplichte CO-certificering?
De meeste bedrijven en/of zzp’ers die zich bezighouden met gastechnische installaties zullen zich moeten laten certificeren. Onder de wettelijk gestelde CO-certificeringsregeling vallen o.a.: het installeren, repareren, onderhouden en in bedrijfstellen van de cv-ketel en het warmwatertoestel zelf
en de kanalen voor luchttoevoer en rookgasafvoer.
Let op, want de CO-certificering is NIET van toepassing op grote stookinstallaties en op de gasleidingen en warmte-afgiftesystemen. De bepalingen zijn dus NIET van toepassing op gaskooktoestellen, gasfornuizen en gasverbrandingstoestellen in (plezier)vaartuigen, (recreatie)voertuigen en caravans. In die gevallen is een erkenning wel raadzaam, maar niet verplicht.
Voldoet u aan de vakbewaamheidsheisen?
Voor het in bedrijfstellen van een CV toestel moet u of uw cv-monteur vanaf 1 april 2023 in bezit zijn van een Bewijs van Vakmanschap CO. U krijgt dit bewijs na het positief afronden van een theorietoets en een praktijkexamen. Handit om te weten is dat u uw vakbekwaamheid alvast kunt controleren met een gratis zelftoets.
Heeft u in het verleden al een beroepsopleiding of cursus gevolgd voor een erkenning rondom cv-installaties dan bent u al goed voorbereid op het examen voor het Bewijs van CO Vakmanschap. De bestaande eisen van de erkenning rondom cv-installaties sluiten goed aan bij de eisen van de nieuwe BRL6000-25. De nadruk ligt alleen op werkzaamheden rondom de toevoer van verbrandingslucht en de afvoer van rookgas.
Het examen voor het Bewijs van Vakmanschap CO
Heeft u de zelftoetsen en voldoet en eeft u voldoende kennis en kunde in huis om zowel de theorie als het praktijkexamen voor het Bewijs van Vakmanschap CO. te behalen. Geef u dan op voor het examen Vakmanschap CO. Bekijk hier het overzicht van de examenaanbieders en de praktijklocaties.
Voldoet u aan de de eisen van BRL 6000-25?
Installatiebedrijven kunnen ervoor kiezen om voor de certificering te voldoen aan BRL6000-25. Deze beoordelingsrichtlijn, ook wel BRL genoemd, is beschikbaar via de ISSO-KennisBank. De titel van de BRL luidt: ‘Ontwerpen, installeren en beheren van installaties, deelgebied gebouwgebonden gasverbrandingstoestellen en bijbehorende voorzieningen voor de toevoer van verbrandingslucht en de afvoer van rookgas’.
Een beoordelingsrichtlijn (BRL) is een certificatieregeling waarbij een onafhankelijke derde partij (de Certificerende Instelling) toetst of er voldaan wordt aan de gestelde eisen in de BRL. De beoordelingsrichtlijn stelt eisen aan uw organisatie en aan het proces rondom het uitvoeren van de wettelijk aangewezen werkzaamheden. U kunt zelf toetsen of uw bedrijf en uw medewerkers aan de eisen van de beoordelingsrichtlijn voldoen. De BRL stelt bijvoorbeeld eisen aan:
- De werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden en de controles op deze werkzaamheden;
- De beschikbaarheid van hulpmiddelen en meet- en beproevingsmiddelen;
- De wijze waarop u moet omgaan met overschrijdingen die geconstateerd zijn;
- De interne kwaliteitsbewaking via een kwaliteitshandboek.
Heeft u al een kwaliteitshandboek?
De interne procedures van uw bedrijf moeten worden vastgelegd in een zogenaamd kwaliteitshandboek. In het kwaliteitshandboek moeten alle processen worden beschreven waarmee u de kwaliteit van uw product of dienst bewaakt en ook aantoonbaar maakt. Een kwaliteitshandboek moet altijd goedgekeurd worden door een Certificerende Instelling.
- Het kwaliteitshandboek vult u aan met de specifieke situatie van uw bedrijf, de vakbekwaamheidseisen uit BRL6000-25 en verwijzingen naar de juiste paragrafen in BRL6000-25.
- U kunt ook een op maat gemaakt handboek voor uw bedrijf laten schrijven door adviesbureaus, gespecialiseerd in BRL6000-25.
- Leden van Techniek Nederland hebben toegang tot een model-kwaliteitshandboek speciaal voor CO.
- Heeft u al een kwaliteitshandboek, kijk dan of u voldoet aan de BRL6000-25. Als het nodig is kunt u de procedures aanpassen of uitbreiden.
Zoek een Certificerende Instelling (CI)
Een certificaat is pas rechtsgeldig als deze door een Certificerende Instantie (CI) met een volmacht (accreditatie) voor het mogen uitvoeren van de beoordeling is uitgevoerd. Er zijn meerdere instanties die dit voor u kunnen verzorgen.
Sluit een contract af met de Certificerende Instelling
Er volgt nu eerst een toelatingsonderzoek met een eindrapport van de Certiferende Instelling. U ontvangt een certificaat als alles in orde is. Daarna dient u wel een contract af te sluiten met de Certiferende Instelling voor minimaal 3 jaar.
De Certificerende Instelling moet een toelatingsonderzoek uitvoeren
De Certificerende Instelling onderzoekt niet alleen uw organisatie, maar ook één of meerdere projecten. Mocht hieruit blijken dat u nog niet voldoen aan alle eisen van de BRL6000-25, dan wordt er een vervolgafspraak met u gemaakt. U krijgt dan de mogelijheid om binnen een bepaalde termijn de benodigde aanpassingen te doen, om alsnog aan alle eisen van de BRL6000-25 te voldoen.
De BRL verplicht dat uw bedrijf minstens een keer per jaar via interne audits nagaat of uw bedrijf nog aan alle eisen voldoet. Door dit zelf regelmatig te controleren voorkomt u dat er corrigerende maatregelen of sancties van de Certificerende Instellingen volgen.