Zoekactie gestopt


De zoekactie naar de zes vermiste opvarenden is stopgezet.

Er is geen hoop  dat er  overlevenden worden aangetroffen, zo meldde het Kustwachtcentrum donderdag. Het lijkt door dit besluit dat het aantal doden door de scheepsbotsing op 11 uit zal komen. Al eerder zijn vijf lichamen geborgen. Dertien mensen konden worden gered.

Binnen een kwartier was het schip gezonken. Vijf lichamen zijn inmiddels geborgen. Het zijn een 47-jarige man en een 60-jarige man uit Polen, een 47-jarige man uit Oekraïne en twee mannen uit de Filipijnen, van 51 en 30 jaar oud. Er konden dertien opvarenden woensdagavond worden gered. De zoektocht werd uitgevoerd door een reddingshelikopter van de Defensie, een offshore-helikopter, een vliegtuig van de kustwacht en twee reddingsboten van de KNRM.

Er volgt geen strafrechtelijk onderzoek door de Nederlandse maritieme politie. Het ongeval vond plaats buiten de Nederlandse territoriale wateren, de zogenoemde 12-mijlszone. Hier heeft Nederland geen rechtsmacht.

Dat maakte het Korps landelijke politiediensten donderdag bekend. De Nederlandse autoriteiten doen alleen strafrechtelijk onderzoek als de Bahama’s of Cyprus daarom vragen. De twee schepen die bij het ongeval waren betrokken varen of voeren onder de vlag van deze landen. De landen kunnen bij het Openbaar Ministerie een verzoek om rechtshulp indienen. Wel heeft de Nederlandse politie de regie over de identificatie en repatriëring van de slachtoffers.

Bron:NU.nl, 6 december 2012