Vermoeidheid en veiligheid in de lucht


De veiligheid van vliegtuigpassagiers wordt niet al te serieus genomen door de Europese Commissie. De aanbevelingen worden overgenomen maar daaruit blijkt dat er gespeeld wordt met die veiligheid.

De pilotenbond van VNV kwam zelf met een eigen onderzoek naar buiten en vindt dat de veiligheid in het gedrang is. Uit hun onderzoek blijkt dat Nederlandse piloten in een halfjaar tijd 45 keer betrokken waren bij ongelukken, bijna-ongelukken en ernstige incidenten. In de helft van de gevallen speelde vermoeidheid een rol. Net als bij automobilisten speelt de vermoeidheid partebij de veiligheid.

Uberhaupt doet het onregelmatige werken iets met je gezondheid en je veiligheid.

Ruim dertig procent van de piloten geeft aan recent tijdens een vlucht in slaap te zijn gevallen. Eén op de vijftien piloten heeft zelfs recent meegemaakt dat beide vliegers door slaap werden overmand.

De nieuwe regels gaan niet eerder dan de zomer van 2013 in. Voor die tijd buigen nog wel verschillende Europese organen zich over de kwestie. In het uiterste geval zal de VNV via de Europese koepelorganisatie ECA juridische stappen nemen, aldus Van Zwol. “Ik hoop dat het zover niet hoeft te komen.”

Ook de Europese vakbond voor cabinepersoneel (ETF) reageerde maandag op het definitieve voorstel van de EASA. De ETF deelt de mening van de pilotenbonden dat de Europese luchtvaartautoriteit voorbij is gegaan aan belangrijke wetenschappelijke adviezen.

Bron: z24 nieuws, 2 oktober 2012