Verdienen aan verminderde gezondheid


Er wordt fors verdient aan zieke werknemers door arbeidsdeskundigen en specialisten. Ze brengen peperdure adviezen uit in vrijwel alle rechtszaken over beroepsziekten, gemiddeld 8000 euro per advies met uitschieters van 16.000. En als de werknemer pech heeft en de zaak verliest, draait de werknemer zelf op voor de kosten.

Met een uurtarief van 140 tot 200 euro, moeten arbeidsdeskundigen en gezondheidsexperts vaststellen of de omstandigheden op de werkplek van invloed zijn geweest op de ziekte. Rechters vragen vaak meerdere deskundigen berichten in één en dezelfde rechtszaak. En volgt er een hoger beroep? Dan gaat het hele adviescircus opnieuw draaien, zo schetste het FNV Bureau Beroepsziekten.

Rechters vragen soms wel erg gemakkelijk om een nieuwe opinie en zijn lang niet alle dure adviezen doorwrocht, volgens het FNV. Twee door de overheid ingestelde ‘Solvent Teams’ stelden bij 470 werknemers de beroepsziekte OPS (Schildersziekte) vast. Een veel groter aantal werknemers kreeg de diagnose niet. Door de kosten van een gemiddelde beroepsziektezaak (45.000 tot 100.000 euro), is het voor de gewone werknemer vrijwel onmogelijk om zijn recht te halen als hij niet een krachtige organisatie achter zich heeft staan, volgens het FNV.

Bron: Noord Hollands Dagblad, 19 april 2012