Veiligheid Uitgeest Vliegverkeer


De twee vliegtuigen die  boven het Alkmaardermeer op 13 november gevaarlijk dicht bij elkaar kwamen, hadden geen seconde later moeten uitwijken.

Dit blijkt uit een analyse van de vluchtgegevens op de website inzicht.bezoekbas.nl door het Noord Hollands Dagblad. De vliegtuigen lagen op rampkoers. De vliegtuigen naderden elkaar gevaarlijk dicht. Als ze zo vijftien seconden waren doorgevlogen, waren ze gebotst in de lucht. Dat is niet gebeurd. Beide toestellen voerden op het laatste moment koerscorrecties door.

Volgens de onderzoeksraad voor Veiligheid waren de Zwanenburgbaan (18C) en de Polderbaan(18R) in gebruik als landingsbanen waarbij parallelle naderingen werden uitgevoerd. Een Boeing 737 en een Airbus A330 draaiden tegelijkertijd in voor de eind nadering op deze banen waarbij de separatieminima werden overschreden. Beide vluchten werden zonder bijzonderheden voortgezet en beide vliegtuigen maakten een normale landing.

De vliegtuigen kwamen uit de Verenigd Koninkrijk & Arabische Emiraten. Beiden vliegtuigen vlogen op dezelfde hoogte, 625 meter. 

Bron: Noord Hollands Dagblad, 3 december 2012, Het Parool, 5 december 2012