Veiligheid ten tijde van crisis


Organisaties kunnen enerzijds geld besparen door de uitgaven op veiligheid, gezondheid en welzijn te beperken, anderzijds zijn de consequenties van een ongeval enorm. Ten tijde van crisis spelen de financiën een grote rol ook omtrent de Arbo en veiligheid binnen een organisatie.

Wat regelmatig in de praktijk gehoord wordt, is dat offertes worden opgevraagd omtrent VGWM zaken en men vervolgens weken tot maanden niets hoort. Als de opdracht dan alsnog komt, moet het werk op korte termijn opgestart worden dan wel uitgevoerd. De uitvoerende partij is blij met dat de opdracht dan toch nog binnen komt en zal minder kritisch zijn. De voorbereiding schiet er dan vaak bij in terwijl bij VGWM zaken en veilig werken de voorbereidingstijd juist van groot belang is.

VCA draagt bij aan veiligheid; het is erop gericht de veiligheid van mensen te waarborgen en fouten te voorkomen. Bedrijven willen hun VCA certificering behalen of behouden met de minst mogelijke inspanning omdat het in deze tijd nu eenmaal een ‘must’ is. Maar dan blijft het een statisch boek dan wanneer je zegt: we vinden het belangrijk dat onze werknemers veilig werken.