Veiligheid in de bouwwereld is een farce


De bouwwereld moet keihard aan de slag.Het drama in Rotterdam had voorkomen kunnen worden.

In juli 2010 stortte de winkel toren in Rotterdam in. Zowel hier als in Twente ging het fout omdat er te snel afgebouwd wilde worden maar de dragende constructie was niet stabiel genoeg. Twee bouwvakkers kwamen om, negen mensen raakten gewond.

De oorzaak ligt in het feit dat er besloten werd om de bouwprocessen gelijktijdig af te bouwen zonder dat er een analyse gemaakt was welke gevolgen er zouden kunnen zijn. Iedereen vertrouwd op elkaars vakkundigheid en in de praktijk voelt niemand zich echt verantwoordelijk voor de veiligheid van het gehele project.

Door vertraging die was ontstaat bij de bouw van het trappenhuis en een afwijking in de bouwplannen van de staal bouwer en de hoofdaannemer waren er al problemen aan het ontstaan. De montage van de staal constructie begon een week later dan de hoofdaannemer had aangehouden. Daarnaast rekende de hoofdaannemer twee weken voor de montage terwijl de planning van de staal bouwer zes weken was. En zo naderde de eerste wedstrijd die gespeeld moest gaan worden.

Oktober 2010 Winkel toren ingestort in Rotterdam

Bron: Noord Hollands Dagblad, 4 juli 2012