Veiligheid bij feesten


De veiligheid en gezondheid van het publiek zijn bij grote evenementen nog vaak minder van belang dan het economische belang of promotie van een gemeente. Dat concluderen de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie Veiligheid en Justitie uit het rapport Veiligheid en gezondheidsbescherming bij publieksevenementen.

Zo blijkt één op de vier gemeenten geen  beleid te hebben over het verlenen van vergunningen voor grote publieksevenementen. Belangrijkste aanleiding voor dit onderzoek zijn de ernstige rellen bij een groot strandfeest drie jaar terug in Hoek van Holland, waarbij één dode viel.

Maar ook de 21 doden en honderden gewonden tijdens de Loveparade van twee jaar geleden in Duisburg zijn volgens het rapport kenmerkend voor de groeiende kans op ongelukken.

Niet te vergeten Pukkelpop in 2011 en de bijna ramp van Dance Valley in 2001.

Er komen steeds meer risico’s kijken omdat het publiek ook steeds groter wordt. Daardoor worden publieksevenementen complexer en massaler. Gemeenten die  festiviteiten organiseren moeten samenwerken en overleggen met de hulpverleners zoals politie, brandweer. Dit gebeurt nog te weinig. Daarnaast willen gemeenten soms alleen vastleggen welke evenementen ze binnen halen zonder erbij stil te staan welke risico’s dit met zich mee kan brengen.

Bron: Noord Hollands Dagblad, juli 2012, YouTube, Google