Veilig op de weg met sneeuw?


Bij winters weer is de kans 60% groter op schade. Gladde wegen brengen glij en slippartijen met zich mee. Niet verwonderlijk want 3% van de automobilisten weten niet wat te doen als de auto in de slip raakt. 11% hangt dan in de remmen, wat maakt dat de controle van de auto helemaal weg is. De slippende automobilist doet maar wat op de weg.

Dat blijkt uit de winterenquĂȘte van Allsecur autoverzekeringen in samenwerking met de Persgroep. Bijna 5.000 mensen deden mee aan het onderzoek; zowel lezers van het AD, de Volkskrant, Het Parool en Trouw als klanten van Allsecur.

Toch verwacht Allsecur deze week 35 procent minder schademeldingen dan op een onaangekondigde winterse dag.

Ook al is het dus beter om langzamer te rijden, storen we ons aan de “zondagsrijders”. Helemaal als het geen zondag is. 12% ergert zich aan de trage automobilist.

“Vooral automobilisten met winterbanden ergeren zich hieraan. Winterbandrijders passen hun rijgedrag minder snel aan bij winters weer (13%). Ze denken dat ze met winterbanden dusdanig meer grip op de weg hebben, dat ze hun snelheid niet aan hoeven te passen. Dit is een bekende misvatting. Bij winters weer moet u altijd uw rijgedrag aanpassen.”

Bron: Managersonline.nl, 16 januari 2013