Veilig misschien toch niet zo veilig?


Tegenwoordig hoef je niet direct naar de kust te gaan om het strand gevoel te krijgen. Er zijn steeds meer stadsstranden binnen Nederland waarbij in de grote steden naar het strand kunt. Deze stranden zijn aan de rivieren gelegen.

Maar als je het hebt over waar je veilig kan zwemmen, blijkt dat de stadsstranden de gevaarlijkste zwemplekken in Nederland zijn. Vorig jaar kwamen er alleen al in Gelderland 11 mensen om het leven als gevolg van het zwemmen in de grote rivieren.

Elk jaar waarschuwt Rijkswaterstaat voor de gevaarlijke stromingen in de rivieren door de scheepvaart. Het is niet alleen de sterke stroming in het midden van de rivier, ook de zijkanten zijn verraderlijk. Hoe onschuldig het ook lijkt, zwemmen tussen de kribben wordt stellig afgeraden. Daarnaast waarschuwt de dienst ook voor het feit dat schepen de zwemmers niet zien. Door de zuiging van de schepen kunnen de zwemmers naar het schip toegetrokken worden en zelfs eronder. En dan als laatste de temperatuurschommelingen in de rivier, hierdoor is er kans op kramp en onderkoeling.

Misschien toch liever in de file naar de kust?