Taakstraffen leiding Chemie-Pack voor brand door schuld


Niet alleen taakstraffen maar de rechtbank in Breda legde ook een beroepsverbod van 2 jaar op aan het drietal. De leiding is vrijgesproken van opzettelijke brandstichting. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen de taakstraffen die de rechtbank in Breda vrijdag oplegde aan drie medewerkers van Chemie-Pack. Het OM vindt dat de directeur, de productieleider en de veiligheidscoördinator gevangenisstraffen verdienen.

Een woordvoerster zei wel blij te zijn dat de rechtbank de visie van het OM deelt dat de drie leidinggevenden verantwoordelijk zijn voor de veiligheidscultuur binnen het bedrijf dat op 5 januari 2011 in vlammen op ging. Tegen de directeur, veiligheidscoördinator en productieleider waren respectievelijk celstraffen van 4, 3 en 2 jaar geëist.

Directeur Gerard Spiering en veiligheidscoördinator Hans de K. krijgen een taakstraf van 240 uur, productieleider Ralph O. een taakstraf van 180 uur. Hun voorwaardelijke celstraf is 6 maanden. Het failliet verklaarde bedrijf krijgt een boete van 400.000 euro.

De rechtbank gaat ervan uit dat de brand is ontstaan toen een productiemedewerker een bevroren membraampomp met een gasbrander probeerde te ontdooien. De medewerker wil niks zeggen over de straffen die de rechtbank oplegde aan de bedrijfsleiding en het bedrijf zelf. Dat liet zijn advocaat, Anne Moeniralam, kort na het vonnis weten. Hij gaf aan dat hij geen reactie wilde geven. Wel was hij volgens zijn advocate vrijdag aanwezig op de publieke tribune van de rechtbank. Anders dan het Openbaar Ministerie oordeelde, is er geen bewijs voor opzet maar wel voor grove onvoorzichtigheid. Er zijn bovendien geen onvoorwaardelijke celstraffen opgelegd omdat het bedrijf onvoldoende werd gecontroleerd en er geen slachtoffers zijn gevallen. De combinatie van overtredingen zoals de opslag en productie met gevaarlijke stoffen op het buitenterrein was permanent zichtbaar en was bepalend voor de uiteindelijke omvang van de brand, aldus de rechter. De leiding heeft geen maatregelen genomen tegen de gevaren.

De drie leidinggevenden van Chemie-Pack hebben vrijdag met ‘gemengde gevoelens’ gereageerd op hun veroordeling.

Hun advocaat Ronald Drenth constateerde dat van het betoog van het OM weinig is overgebleven en dat de rechtbank ook de slechte controles door de overheid heeft laten meewegen in de lagere straf.

Maar de verdediging blijft erbij dat er verdergaande consequenties moeten worden verbonden aan de toezegging om de productiemedewerker die de brand veroorzaakte, niet te vervolgen. Drenth noemde het vonnis op dat punt ‘erg kort door de bocht’.                    De drie verdachten hebben nog niet besloten of ze in hoger beroep gaan. ”Daar denken we nog over na.’’ Chemie-Pack werd door de enorme brand op 5 januari 2011 verwoest. De totale schade is geraamd op 70 miljoen euro.

Bron: NU.nl, 21 december 2012