Shell niet de enige oorzaak van de olievervuiling in Nigeria?


In Den Haag wordt Shell voor de rechter gesleept door vier Nigeriaanse boeren. Wegens grootschalige vervuiling in hun leefomgeving. Milieudefensie staat de boeren bij in de rechtzaak en vinden Shell verantwoordelijk voor het niet tijdig vervangen van de leidingen, slecht onderhoud en slechte beveiliging van de leidingen.

Ze eisen schoonmaak en een schadevergoeding. Shell zegt de vervuiling in de drie dorpen van deze Nigerianen te hebben opgeruimd, ondanks het feit dat die is veroorzaakt door sabotage.

De olie die zou zijn weggelekt bij werkzaamheden is niet de oorzaak van het grootste probleem in de Nigeriaanse kuststreek. Of de rechtbank overtuigd werd door de advocaten van de oliegigant, weten we in 2013 pas. Deze beweren dat de meeste vervuiling is veroorzaakt door criminaliteit en sabotage als mede oliediefstal en illegale raffinage.

Diefstal uit Shell-leidingen zou neerkomen op 150.000 vaten per dag. Bij het aftappen en verwerken komt een groot deel van de ruwe olie in het milieu terecht. Soms worden opzettelijk leidingen lekgeprikt, om schadevergoeding los te peuteren of betaald opruimwerk te verkrijgen.

Milieudefensie betoogt echter dat de oliemaatschappij veel te lang heeft gewacht met het vernieuwen van leidingen en deze ook slecht beveiligt. ”Een zorgvuldige oliemaatschappij zou het saboteurs onmogelijk maken de leidingen te bereiken. Shell heeft geen enkele compassie met deze mensen die al jarenlang lijden door de vervuiling.”

 

Actie voeren tegen SHell

Bron: NU.nl, 12 oktober 2012