Schadevergoeding voor medewerker met beroepsziekte OPS


12 Jaar lang werd er geprocedeerd door Bureau Beroepsziekten van de FNV.Maar het werpt vruchten af, een operator van een lamellenfabriek in Rotterdam heeft een record schadevergoeding gekregen van € 345.000. De vergoeding is de hoogste ooit voor een werknemer met OPS ofwel schildersziekte.

De 34-jarige medewerker werd toen volledig afgekeurd nadat hij de diagnose OPS had gekregen. Hij had jaren gewerkt met hoge concentraties oplosmiddelen bij het opbouwen en schoonmaken van verfrollen. Het slachtoffer kampt daardoor met geheugenverlies, vermoeidheid en stemmingsstoornissen.

Bureau Beroepsziekten van de FNV heeft twaalf jaar gevochten om de werknemer in zijn gelijk te stellen. Dit was een van de langst lopende zaken omtrent beroepsziekten. Het zijn altijd schrijnende zaken waarbij de medewerker niet alleen gezondheid inlevert maar tegelijk oook zijn werk en vaak arbeidsongeschikt zijn geworden. Een dubbele lijdensweg.

Verzekeraars willen vaak niet uitbetalen, dat is de reden dat zulke zaken zo lang duren. En  dat is zeker het geval des te hoger de schadeclaim wordt. In de ergste gevallen dus: werknemers die, vaak al op betrekkelijk jonge leeftijd, met ernstige klachten uitvallen.

Bureau Beroepsziekten bestaat dit jaar 12,5 jaar en heeft al vele zaken gewonnen. De afgelopen 3,5 jaar heeft BBZ haar grootste successen behaald met het winnen van vijftien grote, langlopende zaken.

Bron: FNV Bondgenoten, 18 oktober 2012