Salmonella geeft 950 zieke mensen


Zeker 950 mensen in Nederland zijn ziek geworden na het eten van de met salmonella besmette zalm. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag laten weten.

Het gaat om besmettingen met de Salmonella Thompson-bacterie. Vorige week stond het aantal zieken nog op 550.

Drie mensen zijn overleden ten gevolge van een infectie met de bacterie. Vorige week had het RIVM het nog over 2 doden en een mogelijke derde. Inmiddels is bevestigd dat dit derde sterfgeval ook aan de bacterie kan worden toegeschreven.

Bij letselschade-expert Yme Drost hebben zich inmiddels ruim vijftig mensen gemeld die een schadevergoeding eisen van Foppen. Onder hen bevinden zich de nabestaanden van een overleden slachtoffer.

De claims gaan vermoedelijk enkele honderden tot een paar duizend euro bedragen, gaf Drost eerder aan. Een aantal slachtoffers lag enige tijd in het ziekenhuis na het eten van de besmette zalm.

Het RIVM denkt dat de toename van het aantal besmettingen komt doordat mensen nog steeds besmette zalm in de koelkast en de vriezer hebben liggen en die opeten. Ook melden mensen zich sneller bij de huisarts als ze salmonella-achtige klachten hebben door de uitgebreide media-aandacht.

Mensen met een salmonellabesmetting kunnen last krijgen van koorts, diarree, overgeven, misselijkheid, buikkrampen en hoofdpijn. Niet iedereen die de besmette zalm heeft gegeten, wordt er ziek van.

Bron: NU.nl, 18 oktober 2012