Risico’s van aangepaste gaswinning moet worden berekend door NAM


Als gevolg van een kabinetsbesluit moet de NAM de risico’s van de aangepaste gaswinning berekenen.

Vorig jaar gaf de toezichthouder al aan dat er minder gas gewonnen moest worden uit het Groninger veld en toen deed de NAM juist meer gas winnen. Nu adviseert de toezichthouder opnieuw de gaswinning te verlagen.

Het kabinet besloot de gaswinning terug te schroeven, van 54 miljard kubieke meter per jaar naar 42,5 miljard kubieke meter. Dat is nog altijd meer dan de 30 miljard die in de berekeningen waren meegenomen. Ook wordt de productie vooral bij het door aardbevingen geteisterde Loppersum teruggeschroefd en in andere gebieden juist opgeschroefd. Hierdoor ontstaan drukverschillen in de bodem, dat kan juist tot meer aardbevingen leiden. Ook dat moet volgens de toezichthouder ook worden meegenomen in de berekening.

In een week tijd zijn er alweer twee aardbevingen geweest in Groningen. Een met de kracht van 1,7 op de schaal van Richter en een met de kracht van 3 op de schaal van Richter. Na die schok hebben inmiddels 950 mensen bij de NAM gemeld dat ze schade aan hun huis hadden. Het gaat vooral om scheuren en kapotte tegels, aldus de NAM.

Bron: NU.nl, 18 februari 2014