Premieverhoging wegens overstromingsrisico


Alle Nederlanders met een inboedel- en / of opstalverzekering krijgen te maken met een verplichte premieverhoging om gedekt te zijn tegen overstroming. Dit kost enkele euro’s per jaar. De verzekeraars hebben hiervoor een plan gemaakt en neergelegd bij NMa, die daarover nog moet oordelen. Dat meldde het Verbond van Verzekeraars. Nederland is een van de weinige westerse landen waar je je niet kunt verzekeren tegen overstromingen.

Het is nu zo geregeld dat wie schade heeft, kan een beroep doen op een regeling van de overheid. Met een verzekering weten particulieren en bedrijven vooraf precies waarvoor ze verzekerd zijn. Zo komt ook de schade niet langer alleen op kosten van de overheid, maar van de mensen zelf.

Het overgrote deel van de Nederlanders heeft een inboedel- of opstalverzekering, aldus het verbond. Het uitgangspunt is dat iedereen meedoet met het betalen van de extra premie, ook mensen die niet in risicogebieden van watersnood zitten.

VEH wijst erop dat Nederlanders zich sinds vorig jaar al vrijwillig kunnen verzekeren tegen overstroming bij verzekeraar de Nederlandse. De vereniging heeft zich daarvoor ingezet.

Bron: NU.nl, 26 januari 2013