Opvallend veel ongevallen met machines


De afgelopen dagen zijn er opvallend veel ongevallen gebeurd waarbij mensen bekneld raakten. Vrijdag 30 maart raakte een man in Biddinghuizen met zijn arm bekneld in een machine. De werknemer kwam met zijn jas in een machine terecht en werd zo meegetrokken. Woensdag 4 april raakte een medewerker van een bedrijf in Roosendaal gewond bij werkzaamheden aan een vrachtwagen. De cabine van de vrachtwagen kantelde door een nog onbekende oorzaak terug en hierdoor kwam het slachtoffer bekneld te zitten.
Donderdag 5 april raakte een medewerker in Born gewond geraakt toen hij klem kwam te zitten onder een autobandenlift. Het slachtoffer was tijdens schoonmaakwerkzaamheden onder de machine terechtgekomen. De hulpdiensten moesten hem uit zijn benarde positie bevrijden.

Dodelijk ongeval
Dezelfde dag gebeurde een dodelijk ongeval in Balkburg. Een 49-jarige man uit de gemeente Ommen kwam om het leven. Wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk, maar de man kwam knel te zitten in een machine. Ondanks dat hulpdiensten snel ter plaatse waren, mocht hulp niet meer baten. Het slachtoffer was al overleden.

Veilig werken met machines
BTCONSUL geeft al jarenlang advies en ondersteuning op het gebied van veilig werken met machines. Een machine moet niet alleen veilig en efficiënt werken, maar er moet ook veilig mee gewerkt worden op basis van de Richtlijn Arbeidsmiddelen en Machinerichtlijn.

 

Wat als u geen (machine) Risico-Inventarisatie heeft?

Voor het niet hebben van een Arbo-, milieu en/of machine risico-inventarisatie kan een boete door de inspectiedienst SZW (voormalig Arbeidsinspectie) worden uitgeschreven.
Maar dit is niet het grootste risico voor een werkgever. De kosten kunnen veel verder oplopen wanneer aansprakelijkheid en andere gevolgen van een bedrijfsongeval worden doorberekend. Op het moment dat een medewerker ernstig letsel oploopt als gevolg van een machinegebrek of onveiligheid, kan een werkgever volledig aansprakelijk worden gesteld. De vraag is bovendien of de verzekering wel uitkeert, als de werkgever nalatig is geweest. Er zijn reeds diverse juridische uitspraken geweest, die niet ten gunste van de werkgevers waren. Daarom is het belangrijk dat u regelmatig, in ieder geval jaarlijks het plan van aanpak bijwerkt. Maar zeker ook dat u de RI&E’s actueel houdt. Bij veranderingen binnen het bedrijf (zoals nieuwe machines, een verbouwing of een reorganisatie) moet er ook een nieuwe RI&E komen.

BTCONSUL helpt u graag
Bij het opstellen van een (machine) RI&E met Plan van Aanpak dient men meer dan alleen technische kennis te bezitten. Ook adequate kennis van wet- & regelgeving en daarbij de normen is noodzakelijk. Om een goede risico-inventarisatie te maken dient de opsteller ook onafhankelijk en goede communicatieve en administratieve vaardigheden te bezitten. Heeft u niet al deze kennis in huis of ontbreekt het u aan de tijd?
Wij van BTCONSUL begeleiden en ondersteunen u graag bij het opstellen van uw (machine) RI&E met Plan van Aanpak. Ook kunnen wij u adviseren over veiligheidsaspecten van toekomstige aanschaf van machines. Neem vandaag nog contact met ons op via rie@btconsul.nl of bel 0251 254699.