Onveilige vakantiebanen


Bijna 20% van de vakantiewerkers heeft wel eens onveilig werk moeten doen. Vooral in de sector ‘industrie en bouw’ ligt dat percentage hoog, namelijk 43%. Dat blijkt uit een onderzoek van het FNV Jong onder 516 “vakantiewerkers” tussen de 13 en 29 jaar.

De informatievoorziening blijkt niet goed, minder dan de helft van de jongeren weet namelijk  niet zeker of hij of zij volgens de veiligheidseisen werkt. De twijfel is logisch: meer dan de helft (52,6%) heeft geen informatie over veilig werken gehad van de werkgever en in een zomer werken kan veel gebeuren.8% van de respondenten geeft aan wel eens een ongeluk te hebben gehad tijdens de vakantiebaan.

Werkgevers veronderstellen dat iedereen wel weet hoe het werk gedaan moet worden, het goed informeren van tijdelijke krachten en hen materieel geven als een veiligheidsbril kost hen ook gewoon geld.

Het toezicht hierop moet beter, de inspectie moet dit goed controleren. Maar ook de jongeren moeten zelf aan de slag.Denk goed na als je iets moet doen wat wel eens gevaarlijk zou kunnen zijn.

Bron: Telegraaf, 11 juli 2012, Spits.nl, juli 2012