Onveilige steigers in de bouw


De inspectie SZW meldt dat er op kleine bouwterreinen onveilig gewerkt wordt met steigers. Dit blijkt uit de controles die op ruim 650 kleine bouwplaatsen zijn gedaan. Er werd onveilig gewerkt met ladders, steigers en trappen.
In 265 gevallen was de situatie zelfs zo gevaarlijk dat het werk is stilgelegd.
Elk jaar vinden 10 tot 15 ongevallen plaats bij de bouw en onderhoudt met dodelijke afloop. De meest voorkomende oorzaak is dat mensen van een ladder of steiger vallen.
Omdat het vaak lastig is op kleine bouwlocaties materiaal aan te voeren, is het hier ook vaak extra moeilijk om aan alle veiligheidsvoorschriften te voldoen.
De inspectie stelt dat vaak niet alle onderdelen aanwezig zijn of dat bijvoorbeeld leuningen, remmen voor de wielen van zogeheten rolsteigers of diagonalen die de constructie moeten stabiliseren ”gemakshalve” niet worden gebruikt.

Er is tevens gebleken dat kleine bedrijven hun ladders en trappen vaak niet jaarlijks laten keuren. Volgens de Inspectie SZW realiseren vooral veel zzp’ers, zelfstandige ondernemers zonder personeel, zich niet dat deze verplichting ook voor hen geldt.
Alle bouwbedrijfjes die onveilig werkten, hebben onder druk van SZW de risico’s inmiddels weggenomen. Er zijn 71 boetes opgelegd, waarvan drie aan werknemers die onveilig werkten terwijl de werkgever wel had gezorgd voor een veilige werkplek.

FNV Bouw is geschrokken van de bevindingen van de Inspectie SZW. ”Dit zijn zorgelijke cijfers”, zegt vicevoorzitter Charley Ramdas. De bond vreest dat de economische crisis ook een rol speelt en dat er sprake is van ”goedkope bezuinigingseffecten met gigantische risico’s”.

Veilig werken met trappen, ladders en steigers, rapport SWZ

Bron: NU.nl, AD.nl, Volkskrant en de rijksoverheid, 26 september 2012