Onveilige Reactor


Niet alleen in de kernreactor bij Antwerpen zijn scheurtjes geconstateerd, maar ook bij de kernreactor langs de Maas bij Hoei zijn er problemen geconstateerd.

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (Fanc) bevestigde donderdag dat er volgens energiemaatschappij Electrabel aanwijzingen zijn voor dezelfde gebreken.

Beide reactoren, Doel 3 en Tihange 2, waren al stilgelegd. Hun reactorvaten werden gemaakt door de inmiddels niet meer bestaande Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM).

Volgens Electrabel zijn de problemen in Tihange minder ernstig dan in Doel. Toch kan de geplande herstart op 2 oktober niet doorgaan. Op zijn vroegst aan het einde van dit jaar kan België besluiten wanneer de beide reactoren opnieuw worden opgestart, liet ministerJoëlle Milquet (Binnenlandse Zaken) weten.

In een reactie zegt Greenpeace het onbegrijpelijk te vinden dat minister Verhagen nog altijd claimt dat er in Borssele niets aan de hand is, ”ondanks het feit dat het reactorvat in de Zeeuwse kerncentrale van dezelfde maker is als de reactorvaten van Tihange en Doel.”

De milieuorganisatie roept Verhagen en de Kern Fysische Dienst op Borssele zo snel mogelijk stil te leggen en aan een grondige inspectie te onderwerpen.

Bron: Trouw, NU.nl, 14 september 2012