Ongeval giftige stoffen met dodelijke afloop


Dood van twee mannen leidt tot vervolging Thermphos; Dood door schuld

Ongeval met giftige stoffen eist doden

Thermphos zorgt niet voor een veilige werkomgeving. Tevens heeft Thermphos niet alles gedaan om een zwaar ongeluk te voorkomen.

De twee mannen kwamen om het leven door een ongeval met een oven, vermoedelijk raakten ze onwel door gebrek aan zuurstof door lekkende vaten fosfine die in de oven stonden. Volgens de arbeidsinspectie was het werk aan de oven riskant, omdat er giftige stoffen konden voorkomen. “Thermphos heeft geen onderzoek gedaan in de oven voordat het werk begon.” Helaas eiste dit bedrijfsongeval twee levens door de giftige stoffen.

Uit het proces-verbaal blijkt dat Thermphos in 2005 zelf al constateerde dat in een ovenvat het uiterst giftige fosfine kan ontstaan. “Je krijgt vroeg of laat problemen”, citeert de Arbeidsinspectie uit dat onderzoek. Zo kan het bedrijf aansprakelijk worden gesteld voor het ongeval met giftige stoffen.

Fosforfabriek Thermphos heeft eind 2011 zware boetes opgelopen door de gemeente. Bij een storing en een kapot filterdoek, wat Thermphos verzuimde te melden, loosde de fabriek meer stoffen in de zuiveringsinstallatie dan normaal, nog wel binnen de norm.

Begin dit jaar besloot de provincie dat de fabriek nog een vijftigduizend euro moest betalen omdat ze teveel cadmium hadden uitgestoten. De fabriek is al eerder onder vuur komen te liggen toen ze een te hoge uitstoot had van dioxine…

Bron: Spits 15 april 2012