Miljoenen boetes voor NS en Prorail


Een boete van 2,75 miljoen dit keer, is wat de Nederlandse Spoorwegen weer moet betalen omdat reizigers niet tevreden zijn over de dienstverlening.

Dit is een beslissing van de staatssecretaris en heeft dit aan de Tweede kamer geschreven. Ook Prorail heeft een boete boven het hoofd hangen van 1,5 miljoen euro als de prestaties niet verbeteren.

In 2012 was het een voorlopige boete die de NS opgelegd heeft gekregen, het bedrijf voldeed niet aan alle afspraken met de overheid toen al over de klanttevredenheid. De reizigers gaven toen aan meer kans te willen hebben op een zitplaats in de spits uren en dat de servicemedewerkers meer aanspreekbaar moesten zijn. Op beide punten scoort de NS nu niet hoger dan toen en dat betekent dat het geen voorlopige boete meer betreft. Het bedrijf kampt met een verlies van 43 miljoen euro vorig jaar maar had met dze boete al rekening gehouden.

Ook Prorail dreigt beboet te worden, omdat de punctualiteit op regionale spoorlijnen en van goederentreinen vorig jaar niet hoog genoeg was. In 2012 en 2011 voldeed de spoorbeheerder wel aan alle afspraken. In een reactie zegt een woordvoerster van Prorail dat ze er alles aan zullen doen om de normen dit jaar wel te halen. Als dat lukt, hoeft de boete niet betaald te worden. Mansveld besluit begin 2015 of de boetes over 2013 definitief worden.

Bron: NU.nl, 19 februari 2014