Man valt vijf meter in kerktoren


Afgelopen week is een man zo’n vijf meter gevallen in de kerktoren van de H. Martinuskerk in Velddriel (Gelderland). De man werkte aan de telecom in de toren toen hij viel. Op zo’n 15 meter hoogte in de toren is het slachtoffer neergekomen.

 

Een hoogte-reddingsteam is ingezet om hem te bereiken, waarna een hoogwerker van de brandweer de man naar beneden heeft gehaald. Waardoor de man is gevallen, is nog onduidelijk.

Valgevaar bij werken op hoogte; meest voorkomend ongeval

Bij vallen van hoogte is de oorzaak vaak een verkeerde beweging of misstap. Daarbij geldt: hoe hoger de val, hoe groter de kans op ernstig letsel.

 

Werken op hoogte brengt diverse gevaren met zich mee. Allereerst is natuurlijk de meest voor de hand liggende; het risico dat de werknemer naar beneden valt. Of dat van een dak, ladder of steiger is of dat het gaat om een val door een opening in de werkvloer. Ook het gevaar dat een werknemer (of voorbijganger) wordt geraakt door een vallend voorwerp vormt een gevaar bij werken op hoogte. Daarnaast is de vluchtroute bij calamiteiten voor werknemers op hoogte vaak langer, met alle risico’s van dien.

 

Helaas komt het nog steeds regelmatig voor dat niet de juiste procedures zijn gevolgd. De Arbowet bepaalt dat bij werken op een hoogte boven de 2,50 meter een goede steiger, bordes of werkvloer moet zijn aangebracht. U moet het gevaar tegengaan door het aanbrengen van doelmatige hekken en leuningen en/of het dichtleggen van vloeropeningen. Vloeropeningen dicht u af met stevig materiaal of u dient deze af te zetten met een deugdelijke afzetting. Het gebruik van helm, veiligheidsschoenen, valbeveiliging en vangnetten zijn andere maatregelen die bijvoorbeeld getroffen moeten worden. Maar één van de meest belangrijke zaken die vaak wordt overgeslagen, is de risico’s ter plaatse goed in kaart brengen en daar ook naar te handelen.

BTCONSUL geeft instructies om het bewustzijn van de gevaren van werken op hoogte te vergroten. Hierbij gaan we ook in op het gebruik van de verschillende hulpmiddelen, zoals ladders, steigers en werken met hoogwerkers en valbeveiliging.

Onderneem vandaag nog actie om de veiligheid van uzelf en uw personeel te vergroten.

Bel (0251 254699) of mail ons voor een advies op maat voor de juiste instructies voor uw werkzaamheden.

opleidingen@btconsul.nl

 

(Bron: De Gelderlander april 2018)