Man depressiever met werkende partner


Uit onderzoek blijkt dat de man des huizes depressiever wordt naarmate de partner ook werkt, dan wanneer de vrouw het huishouden op zich neemt.

Het onderzoek werd gedaan onder zo’n 1050 heterokoppels tussen de 18 en 65 jaar in België. Ze deelden de huishoudens in in drie types: Het mannelijke kostwinnaars gezin waarbij de man fulltime werkt en de vrouw het huishouden, het anderhalfverdienersgezin waarbij de man fulltime werkt en de vrouw parttime en het tweeverdienersgezin warabij beide partners fulltime werken.

Hieruit bleek dat mannen meer depressieve klachten vertoonden als hun echtgenote ook werkte dan wanneer ze de enige kostwinnaar waren. Ook in de anderhalf verdienersgezin waren de depressie scores hoger vanwege het werk van de vrouw.

Naarmate ze meer huishoudelijke taken tot zich kregen, bleek de depressieve klachten toe te nemen. Terwijl de vrouwen juist net minder klachten kregen wanneer ze voornamelijk het huishouden deden.

Dit laatste is vooral het gevolg van het feit dat vrouwen gevoeliger zijn voor de mentale gezondheid van hun partner. Mannen die meer huishoudelijke taken op zich nemen dan hun partner melden meer klachten en dit maakt dat ook hun partner zich minder goed in haar vel voelt.

De resultaten van het onderzoek verschijnen in het wetenschappelijke tijdschrift Health Sociology Review.

Bron: NU.nl, Gezondheidsnet.nl, 9 januari 2014