Machiniste was aan het bellen…


Al rijdend pleegde ze een telefoontje naar een collega om door te geven dat er een defect was aan zijn trein, terwijl ze beroepshalve aan het bellen was, miste ze het rode sein…. Het telefoontje duurde 45 sec. en die 45 seconde bleken fataal, hierdoor knalde de sprinter op een intercity met één dode en 200 gewonden als gevolg, op 21 april 2012.

Het Openbaar Ministerie gaat de machiniste strafrechtelijk vervolgen. Justitie wil dat ze een taakstraf van 120 uur accepteert en anders moet zij zich voor de rechter verantwoorden. Het OM is van mening dat de machiniste niet oplettend genoeg was en ze was op de hoogte dat ze een rood sein tegen zou komen, die zag ze over het hoofd omdat ze beroepsmatig aan het bellen was.

De NS is van mening dat een taakstraf wel een forse straf is omdat er sprake is van een samenloop van omstandigheden. Op die dag was er een enkel spoor beschikbaar door werkzaamheden. Machinisten doen naar eer en geweten hun werk en dat er een slachtoffer is gevallen door de schild van een machinist, is dat voor de machinist niet straf genoeg?

Bron: RTV NH, AD, RTL nieuws, 18 september 2013