Landbouwgif tast IQ aan


Uit een recent Japans onderzoek blijkt dat het landbouwgif imidacloprid de ontwikkeling van de hersenen van ongeboren kinderen aantast. Het gevaar voor het menselijk zenuwstelsel wordt volgens de Japanners zwaar onderschat.

Het zenuwgif wordt vaak gebruikt door agrariërs. Het gif wordt door het gewas opgenomen en het kan er dus niet afgespoeld worden. 85% van de gewassen in Nederland wordt geteeld met dit gif. Wij krijgen in Nederland zo’n een / twee milligram imidacloprid binnen via fruit, aardappelen, groente en rijst.

Imkers leggen al jaren verband tussen imidacloprid en bijensterfte. Niet alleen bij bij bijen maar ook bij zoogdieren heeft dit gif een negatief effect. Er sterft jaarlijks zo’n 30% van de volken van de bijen. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat organofosfaat (minder sterk zenuwgif dan imidacloprid) bij zwangere vrouwen een negatief effect heeft op de IQ, zeven jaar later blijkt het IQ van de kinderen 7 punten lager te zijn.

Verder lijkt er verband te zijn in het ontwikkelen van Parkinson en Alzheimer, het ontwikkelen van deze ziekten kan worden versneld door neonicotinoïden, waar imidacloprid toebehoort.

Bron: Noord Hollands Dagblad, maart 2012