Kwaliteit sperma neemt af


Franse mannen zijn in shock: uit een studie blijkt dat de kwaliteit van hun sperma de afgelopen jaren drastisch is afgenomen.

De studie laat zien dat er bij mannen van 35 jaar het aantal spermacellen per milliliter tussen 1989 en 2005 gemiddeld van 73,6 miljoen naar 49,9 miljoen daalt, oftewel met bijna een derde. Ook de kwaliteit van het lichaamsvocht is drastisch teruggelopen.

De onderzoekers bekeken 26.000 mannen en publiceerden hun bevindingen in het blad Human Reproduction.

Voor het eerst is het dat een zo omvangrijke studie de afname van het aantal cellen en teruggang van de kwaliteit laat zien.

De Franse mannen zitten, wat aantal cellen betreft, nog wel ver boven de vruchtbaarheidsnorm die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft. Die ligt namelijk op 15 miljoen spermacellen per milliliter.

Daarnaast kunnen vruchtbaarheidsbehandelingen aan de basis liggen van lagere spermakwaliteit. Vroeger konder mannen met slecht zaad geen kinderen krijgen. Zo was er een natuurlijke selectie: de genen die ervoor zorgden dat het sperma van slechte kwaliteit was, werden niet doorgegeven. Nu gebeurt dat wel, door alle vruchtbaarheidsbehandelingen zoals bijvoorbeeld ivf en icsi.

Bron: De Volkskrant, 5 december 2012