Kwaliteit EHBO-ers onder de maat


Toch blijkt dat mensen met een EHBO diploma onvoldoende zijn voorbereid op hun taak. EHBO opleidingen blijken te eenvoudig en te algemeen, ze weten vaak niet hoe te handelen en zijn nauwelijks inzetbaar op evenementen, grote calamiteiten en ongevallen.

Organisators van evenementen hebben weinig vertrouwen in de klassieke EHBO-ers en zetten daarom vaak professionele duurdere hulpverleners in. De traditionele EHBO opleiding is in de loop der jaren steeds algemener en steeds simpeler geworden en is eigenlijk alleen toereikend voor huis-, tuin- en keuken-ongevallen. daarnaast ook voor de kleinere en lichte bedrijfsongevallen.

Men is niet al te enthousiast over de komst van steeds meer alternatieve hulpdiensten zoals HartslagNu, SOS Alarm Hulpdienst en de Help App. Ook volgens het Rode Kruis wordt hulpverlening voor mensen op deze manier steeds onduidelijker. De organisatie voelt wel wat voor de oprichting van een oproepnetwerk vergelijkbaar met Burgernet, waarbij goed opgeleide EHBO’ers direct in hun buurt kunnen worden ingeschakeld. Zij kunnen dan eerste hulp verlenen als professionele hulpdiensten nog niet ter plaatse zijn.

Bron: Volkskrant, NU.nl, oktober 2013