Veiligheid van hijskranen…


Hijskranen keuring tekort geschoten?
De keuringen van hijskranen worden over het algemeen goed uitgevoerd, waar het niet dat r bij een klein deel van de keuringen iets niet helemaal goed gaat. Vaak ligt dat aan de kwaliteit van de keuringsmeester, zo vermeldt de inspectie. Dat is nogal wat als de veiligheid van een hijskraan op het spel staat.
Al eerder heeft deze opdracht gegeven aan TCVT om de criteria van de keuringen aan te scherpen en de deskundigheid van de meesters aan te scherpen.
Niet alle instellingen hebben de verscherpte opleidingseisen voor de keurmeesters overgenomen. Een deel van de keuringsmeester heeft hierdoor niet drie jaar praktijk ervaring die vereist is met het type hijskraan wat ze mogen keuren. Kandidaat keurmeesters lopen te weinig stage met een ervaren keurmeester voordat zij zelfstandig de keuringen uitvoeren. Bij één instelling werden de kandidaten voor alle kraantypen gekwalificeerd, terwijl ze maar met sommige typen niet of nauwelijks ervaring hadden. Kortom, wil je veilig werken in een hijskraan? Zorg dan dat deze gekeurd is door een ervaren deskundige.
Bron: 21-03-2012