Kankerverwekkende stof in pijnstillers


Een kankerverwekkend medicijn dat is de pijnstiller fenacetine, die vaak in harddrugs zoals cocaïne versneden wordt.Het medicijn moet op de lijst van kankerverwekkende stoffen geplaatst worden. De Gezondheidsraad trekt die conclusie na onderzoek naar het middel. De pijnstiller is al jaren uit de handel genomen omdat hij slecht bleek te zijn voor de nieren, maar hij blijft opduiken.

”Wellicht bestaan er nog oude voorraden, misschien maakt iemand het zelf. Er bestaat blijkbaar nog een illegaal circuit”, aldus een onderzoeker van de Gezondheidsraad dinsdag. De fenacetine wordt steeds minder versneden aldus het Trimbos instituut. In 2006 zat het nog in de helft van de monsters, nu is het nog maar in minder dan 20 procent het geval. ”Levamisol is nu een veel populairder versnijdingsmiddel”, weet Daan van der Gouwe van het Trimbos instituut. ”Dat zit in ongeveer 70 procent van de monsters.”

Het afweersysteem kan worden aangetast door het medicijn levamisol. Bij hoge doseringen en chronisch gebruik kan het dodelijk zijn.Er volgt geen officiële waarschuwing over fenacetine of levamisol. Daar is men terughoudend over omdat dat voor onrust op de markt kan zorgen.

Bron: NU.nl, 13 november 2012