Hygiëne regels in ziekenhuizen


De regels wat betreft hygiëne worden in ziekenhuizen niet erg nageleefd.Zo blijkt uit een uitzending van Zembla.

Er zijn ernstige overtredingen van de protocollen met betrekking tot hygiëne maar artsen en verpleegkundigen durven elkaar er niet op aan te spreken.

Het dragen van armbanden, sieraden, piercings en horloges is ten strengste verboden is in ziekenhuizen, maar toch komt dit veelvuldig voor, blijkt uit de undercoveractie bij het Oudenrijn Ziekenhuis in Utrecht, het Gemini Ziekenhuis in Den Helder en het MC Zuiderzee Ziekenhuis in Lelystad. Er kunnen op deze manier levensbedreigende bacteriën worden overgedragen. Er heerst gebrek aan discipline in de genoemde ziekenhuizen.

Er is een verpleegkundige die vertelt in de uitzending dat er wel wordt gezien dat artsen zich niet aan de hygiëneregels houden, maar de verpleging daar niets van durft te zeggen. De cultuur in de ziekenhuizen is ongeschikt om elkaar aan te spreken. Verpleegkundigen die wel hun nek uitsteken zouden daar later hele vervelende gevolgen van ervaren. De directies waren geschokt door het zien van de beelden. De ziekenhuizen kondigden tegenover de programmamakers aan maatregelen te nemen om de situatie in het ziekenhuis te verbeteren.

Bron: NU.nl, 21 september 2012