Giftige stoffen in merkkkleding


Kleding waarin chemicaliën zijn verwerkt wordt door 20 internationale modemerken verkocht. De chemicaliën kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. De stoffen komen ook in het water terecht. Dat blijkt uit onderzoek van Greenpeace.

De milieuorganisatie geeft aan dat Modegigant Zara de kroon spant. In kleding van de winkelketen zijn stoffen aangetroffen die niet alleen kankerverwekkend zijn, maar ook hormoonhuishouding kunnen verstoren. Het gebruik van deze zogeheten amines blijft wel binnen de normen die de EU heeft gesteld. Deze kleding is ook in Nederland verkocht.

141 kledingstukken van grote merken werden onderzocht. De resultaten zijn vannacht in Peking gepresenteerd in het rapport ‘Toxic Threads – The Big Fashion Stitch-Up’ (.pdf).

Om de verf in de textiel te fixeren zijn er schadelijke stoffen nodig.Dit werd gebruikt door onder andere Levi’s, Esprit en Tommy Hilfiger. Sommige hormoonverstorende stoffen kunnen niet uit het water gefilterd worden. Ze komen zowel hier als in de landen waar de kleding wordt geproduceerd in het oppervlaktewater terecht. Hier gebeurt dat bij het wassen van de kleren.

“In landen als China en Bangladesh, waar de kleding wordt gemaakt, dumpen de fabrieken hun giftige afvalstoffen zonder pardon via pijpleidingen in de dichtstbijzijnde rivieren. Daar is het gevaar voor de natuur en de bewoners in de omgeving nog veel groter”, aldus Greenpeace. De organisatie roept de modemerken op te gaan werken met milieuvriendelijke alternatieven.

Bron: NOS.nl, 20 november 2012