GGZ NHN Cliënten werken zelf aan herstel


Afgelopen week werd het boek gepresenteerd tijdens de nieuwjaarsreceptie van GGZ NHN.

Met ‘De weg naar herstel’ kunt u zelf aan de slag. Herstellen kan gezien worden als een lange reis. Het boek helpt om aan deze reis te beginnen. Het bevat oefeningen, suggesties, creatieve uitingen en manieren om stress te verminderen.

‘De weg naar herstel’ is de Nederlandse uitgave van ‘Pathways to Recovery’; wat door het centrum voor Psychiatrische Rehabilitatie is benoemd als een van de top drie herstelwerken in de USA. Het is bedoeld voor cliënten, in zorg bij een ggz-instelling, en bevat ‘reistips’ die gebruikt worden om leren vooruit te kijken, doelen te stellen voor het leven en dromen te realiseren. Het richt zich niet op psychiatrische symptomen of behandelingen. Uniek aan het werkboek is dat u begint op het punt waar u op dat moment ‘bent’. U hoeft niet eerst terug te kijken naar wie u gisteren was, of de dagen, weken of jaren daarvoor.

Aan de slag
De reis naar herstel is voor iedereen weer anders! Door stukjes te lezen, vragenlijsten in te vullen en oefeningen te maken helpt het boek cliënten om gemotiveerd te blijven en hen te leiden door processen waarin zij zichzelf vragen stelen, ontdekken en plannen maken voor waar zij met hun leven naartoe willen.

Het is geschikt voor zowel individueel gebruik als in groepen en hoeft niet van voor tot achter doorgenomen te worden. Het kan in willekeurige volgorde, afhankelijk van het eigen herstelproces en wat tijdens een ‘reis’ speelt.

Bijzonder
Bijzonder is dat de uitgave voor een groot deel tot stand gekomen is door en in samenwerking met cliënten van GGZ Noord-Holland-Noord werkzaam bij Drukkerij de Dijk in Heiloo. De vertaling naar een Nederlandse versie van het boek is een initiatief van Michiel Bähler en met behulp van subsidie van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars gerealiseerd.

Reistips:

  • Geniet van het ‘nu’ 
  • Leer je sterke kanten kennen
  • Zoek succesvolle rol modellen
  • Schrijf op wat je wil bereiken
  • Noteer positieve citaten
  • Breng je sociale netwerk en hulpbronnen in kaart
  • Houd je dagelijkse successen bij in een dagboek
  • Vier elke stap naar herstel

Bron: Noord Hollands Dagblad, 18 januari 2013 / www.ggz-nhn.nl, 2013