Geveld door Aldi-ziekte


Er wordt een meldpunt ingesteld door vakvereniging CNV voor klachten van Aldi-medewerkers. De supermarkt keten wordt al langer gevolgd door de vakbond en er komen steeds meer noodsignalen binnen over de arbeidsomstandigheden.

Het biedt medewerkers en oud-medewerkers de mogelijkheid om klachten over Aldi te uiten. De meeste klachten gaan  extreme onderbezetting, te hoge werkdruk, te zwaar en repeterend werk. Op het meldpunt kunnen lichamelijke klachten worden gemeld, maar ook intimidatie.

Er wordt zelfs al gesproken over een beroepsziekte door een bedrijfsarts. Het wordt de Aldi-ziekte genoemd. Het gaat om ziektegevallen met permanente schouder-, pees- en/of polsproblematiek. De continue pijn belemmert de medewerkers in het dagelijks leven. De klachten zijn volgens de bedrijfsarts en CNV het gevolg van repeterende bewegingen, handelingen op en boven het schouderniveau, tillen, dragen, duwen en trekken, in combinatie met een te hoge werkdruk.

De Aldi reageert niet op de klachten van het CNV. Het lijkt alsof ze er gewoon lak aan hebben en de problemen worden niet erkend. De zieke medewerkers verdwijnen na een regeling vaak van het toneel.

De Aldi-directie krijgt nog één kans te bieden om in gesprek te gaan met CNV en verbetermaatregelen te nemen.

Bron: NRC.nl, 21 november 2012