Gen maïs gevaarlijk


Zowel Frankrijk als de Europese Unie onderzoekt met spoed of een genetisch gemodificeerde maïssoort kankerverwekkend is, zoals deze week uit een Frans onderzoek bleek.

De Franse hoogleraar moleculaire biologie onderzocht gedurende twee jaar 200 ratten die aten van genetisch bewerkte maïs en het bestrijdingsmiddel glyfosaat, beter bekend in Nederland als het verkrijgbare onkruidbestrijdingsmiddel Roundup.

De ratten stierven veel sneller dan de andere ratten en ze ontwikkelde vaker kanker. In Amerika werd de genetisch gemanipuleerde ma”:is ontwikkelt die stand zou geven tegen het bestrijdingsmiddel glyfosaat. Van de mannetjesratten stierf tot 50% voordat ze volwassen waren en van de vrouwtjes was het 70%. Ter vergelijking bij de ratten in de controlegroep was dat 30%. 50 tot 80% van de vrouwtjesratten kreeg kanker tegen 30% van de controle groep.

De vergunning van de verkoop van deze maïs steunt op onderzoeken die 90 dagen duurden. Bij dit onderzoek wordt aangetoond dat het schade geeft na 90 dagen.

Bron: Noord Hollands Dagblad, 21 september 2012