Gaswinning in Groningen is verantwoord om door te gaan


De gaswinning uit Groningse bodem kan verantwoord doorgaan, ook nu blijkt dat de aardbevingen in het gebied in de toekomst zullen verergeren.

De NAM, die de gaswinning in handen heeft, kan zich goed voorstellen dat de resultaten van de nieuwste metingen vragen oproepen bij inwoners van Groningen.

Uit rapporten van het Staatstoezicht op de Mijnen en het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) blijkt dat het aantal aardbevingen in Groningen samenhangt met de gaswinning in de regio. Daarnaast kunnen toekomstige bevingen heviger zijn dan tot nu toe werd gedacht. Minister van Economische Zaken Henk Kamp liet in een reactie op de rapporten weten niet van plan te zijn de gaswinning in het gebied te beperken. Wel zullen maatregelen worden genomen om de veiligheid van mensen die boven het gasveld in Groningen wonen te vergroten.

De NAM trekt honderd miljoen euro extra uit voor versterking van kwetsbare gebouwen. De maatschappij gaat daarnaast de komende tijd mensen en bedrijven informeren die willen weten hoe veilig hun huis of pand is bij een beving.

De onderzoeken werden uitgevoerd naar aanleiding van de beving van 16 augustus 2012 bij het dorp Huizinge in de gemeente Loppersum. Die aardbeving van 3,4 op de schaal van Richter zorgde voor een recordaantal schademeldingen aan huizen. Vrijdag hadden 2556 mensen schade bij de NAM gemeld.

De NAM was al begonnen met onderzoek naar de maximale sterkte van bevingen. Ook bekijkt de NAM of het mogelijk is met alternatieve winningstechnieken het aantal en de maximale sterkte van aardbevingen te beperken. Deze onderzoeken worden versneld uitgevoerd en zijn eind dit jaar klaar.

Minister Kamp gaat volgende week een aantal dagen naar Groningen om te praten over de gaswinning en de aardbevingen, zo laat zijn ministerie vrijdag weten. Kamp snapt dat mensen in Groningen onzeker en ongerust zijn over de gevolgen van de gaswinning.

Gedeputeerde Piet de Vey Mestdagh van de provincie Groningen laat vrijdag in een reactie weten dat de risico’s die Groningers lopen door aardbevingen te hoog zijn en zo snel mogelijk omlaag moeten worden gebracht. De gedeputeerde is geschrokken van de berichten dat de aardbevingen in Groningen in de toekomst mogelijk heviger worden.

Bron: NU.nl, 25 januari 2013