Gascentrale stil


In Rotterdam staat de nieuwe gascentrale, al een jaar stil. Door de overvloed van goedkope kolen en wind is het aanzetten niet rendabel.Nu de prijs van CO2 rechten omlaag zijn gegaan, zijn kolen goedkoper dan aardgas. Het overschot aan kolen wordt veroorzaakt door de populariteit van schaliegas in de Verenigde Staten en dat drukt de prijs. Tevens is het aandeel van zonne- en windenergie in Duitsland erg snel gegroeid. Dit alles leidt tot lagere stroomprijzen.

In de economische pikorde staat groene energie hoger aangeschreven dan fossiele brandstoffen en als de investeringen gedaan zijn kost het niets meer dan alleen het benutten van de wind en de zon om energie te maken. Er is in België afgesproken dat er in 2020 zo’n 20 % groene stroom opgewekt moet worden.

MC900440115

Centrales die stil staan, draaien verlies. E-on wil graag een standby vergoeding aanvragen alleen lijkt daar geen politiek draagvlak voor te zijn. Dit wordt beschouwd als bedrijfsrisico.

Toen men vijf jaar geleden constateerde dat er een tekort zou ontstaan in energie,zijn de bedrijven als een gek gaan bouwen, maar nu met de huidige overcapaciteit worden de prijzen alleen maar lager.

Bron: Noord Hollands Dagblad, 5 maart 2013