Frontale botsing treinen in Amsterdam


In april 2012 botsen twee treinen in Amsterdam frontaal op elkaar. Er raakten 42 mensen zwaargewond en ongeveer 75 mensen licht gewond. Ze moesten allemaal naar het ziekenhuis. De botsing eiste van een vrouw het leven. De meeste slachtoffers zijn naar het VU medisch centrum gebracht, maar er zijn ook gewonden naar het Lucas Andreas Ziekenhuis en het Slotervaartziekenhuis gegaan.

De ene trein was de stoptrein op weg naar Uitgeest en de andere trein was de sneltrein naar die van Den Helder naar Nijmegen rijdt.  Hoe de twee treinen op hetzelfde spoor terecht konden komen, is nog onduidelijk. De oorzaak kan zijn geweest dat de machinist van de sneltrein een rood sein heeft gemist. De machinist is bij het ongeval zwaargewond geraakt. De andere machinist is er beter aan toe, hij heeft wel verteld wat er gebeurd is. Getuigen speculeren dat mogelijk de laagstaande zon een rol heeft gespeeld.

Op het moment van het ongeluk zaten honderden mensen in de treinen. Met een geschatte snelheid van 50 kilometer per uur, botsten de treinen op elkaar. Door de klap werden inzittenden van hun plaats geslingerd. Het glas van de ramen brak en daardoor kregen veel mensen glassplinters in het gezicht. De paniek was groot, melden ooggetuigen.

Ook al waren de hulpverleners snel ter plaatste, het heeft nog uren geduurd voordat alle mensen uit de trein konden worden gehaald. Er waren takels nodig omdat de treinen op een talud stonden.

Bron: NOS journaal, april 2012, NU.nl, april 2012