Fijnstof was droog, nu plakkerig


Als je tien jaar geleden je kozijn schoonmaakte, dan kon je een laagje fijnstof zo wegvegen. Tegenwoordig plakt de stof en is het boenen geblazen. Valk het tuinmeubilair niet uit, waar het vroeger glad was nadat je het had schoongemaakt, blijft het nu ruw. Het lijkt wel alsof het stof zich in het kunststof vreet.

Het is niet de stof van Tata, want die is droog. Dus wat maakt dat de stof nu plakkerig is geworden? Volgens de geïnterviewde Heemskerker is het antwoord duidelijk, het komt door het intensieve vliegverkeer. Dat plakkerige duidt op onvolledige verbranding, er zitten nog olieachtige resten in de uitlaatgassen. Deze bestanddelen lossen de toplaag van de kunststof op en hechten zich dan aan de oppervlakte. De Polderbaan heeft een groot effect op de IJmond.Zowel de vertrekkende vliegtuigen als de binnenkomende vliegtuigen geven nog een tandje gas bij bij het stijgen dan wel bij de draai naar de landing waardoor er geen volledige verbranding van de brandstof plaatsvindt.

Wat zou helpen als de vliegtuig route niet direct boven de bebouwde kom zou gaan, maar dat is een paar kilometer omvliegen…en meer werk voor de luchtverkeersleiding.

Bron; Noord Hollands Dagblad, 24 april 2012