Failliete fosforfabriek een strop voor het Rijk


De fosforfabriek Thermphos is failliet en dat mogelijk een strop voor het Rijk van honderden miljoenen. Bovendien zijn er in Nederland nog 50 bedrijven die dit risico met zich mee brengen. Aldus Stientje van Veldhoven, Tweede-Kamerlid van D66.

thermphos_02

Op basis van de Kernenergie wet heeft Thermphos een vergunning maar daar staat niets in over wie het radioactieve afval moet opruimen als het bedrijf failliet gaat. En wie de fabriek verder moet ontmantelen.

Uit een intern document blijkt dat bij 50 bedrijven in Nederland, in het geval van een faillissement, dezelfde situatie ontstaat. “D66 vindt dat dit soort kosten niet door de belastingbetaler betaald moeten worden.” De partij wil daarom zo snel mogelijk de Kernenergiewet aanpassen.

De ontmanteling van de fabriek en het saneren van vervuilde grond kan nog eens een veelvoud kosten, zo blijkt uit hetzelfde document van het ministerie van Economische Zaken.

Curator Ronald van den Bos van Thermphos zei vanmiddag tegen BNR dat hij zich voor kan stellen dat de overheid nadenkt over mogelijkheden om de schade te beperken. “Thermphos heeft milieubureau ingeschakeld om een beeld te schetsen wat de kosten, met name van de ontmanteling van de fabriek. Ook laten we ons adviseren over de status van een eventuele claim in het faillissementsproces.” Thermphos vroeg op 12 november het faillissement aan. De aanvraag kwam anderhalve maand nadat het bedrijf uitstel van betaling had gekregen.

Bij het bedrijf werken 450 mensen. Het grootste deel is gevraagd te blijven werken tot er een investeerder is gevonden die kan zorgen voor een doorstart van de laatste fosforfabriek van Europa. Curator Van den Bos zei dat er serieuze interesse is van verschillende investeerders. Hij kan verder nog niets over deze interesse zeggen. Uit het eerder genoemde rapport van het ministerie zou echter blijken dat er helemaal niet veel belangstelling is voor het overnemen van (delen van) Thermphos.

Bron: BNR.nl, 21 november 2012