Fabriek sluiten na rellen


Wat de aanleiding voor de rellen dan ook is geweest, daar gaan verschillende verhalen over. De Want China Times meldt dat een paar medewerkers de bewakers hinderden terwijl die een dief probeerden te pakken. De relschoppers richten ruim twee uur lang vernielingen aan, toen er mogelijk een werknemer bij die verhindering mishandelt zou zijn.

Volgens Foxconn is de aanleiding van het incident echter een ‘meningsverschil’. Volegsn een lokale website zou er een meningsverschil ontstaan zijn tussen de restauranthouder en 7 werknemers. Er zouden maar liefst vijfduizend agenten zijn opgetrommeld om de relschoppers in bedwang te krijgen.

Bij de rellen en de confrontatie met de politie zouden zo’n veertig mensen gewond zijn geraakt. Bij de Foxconn-vestiging in Taiyuan werken bijna tachtigduizend mensen.

Foxconn wordt gezien als een van ’s werelds grootste hardwarefabrikanten, met 1,2 miljoen werknemers. Ze houden zich bezig met het fabriceren van gadgets voor Apple, Sony en Microsoft.De laatste jaren is Foxconn  diverse keren in opspraak geraakt wegens de omstandigheden waar de werknemers moeten functioneren en de lage lonen die worden uitbetaald.

Bron: Elsevier.nl, 24 september 2012