Desinfecteren van instrumenten moet ook door artsen worden gedaan


Het verspreiden van infecties in de ziekenhuizen kunnen wellicht ook door de stethoscopen van artsen worden veroorzaakt. Op het instrument worden meer soorten bacteriën aangetroffen als op de handen van de arts, zoveel beestjes verzamelen zich op de stethoscoop. Daarom moeten artsen hun instrumenten schoonmaken.

Op het membraan van de stethoscoop, wat direct op de huid wordt geplaatst, daar bevinden zich de meeste bacteriën. Je zou bijna denken; Het is maar goed dat er bij een wond niet geluisterd wordt met de stethoscoop…

Omdat artsen het instrument dagelijks bij verschillende patiënten op de blote huid gebruiken, zou de stethoscoop moeten worden gedesinfecteerd na elke controle, adviseren de onderzoekers. Dat voorkomt de verspreiding van bacteriën.

Het is de eerste keer dat wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar het aantal bacteriën op een stethoscoop. Of dit instrument in de praktijk verantwoordelijk is voor besmettingen, moet uit vervolgonderzoek blijken, aldus de onderzoekers in het tijdschrift.

Bron: Gezondheidinfo.com, NU.nl, 28 februari 2014