Celstraf voor uitbuiten werknemers


Het uitzendbureau Flextime was een bureau die mensen uitbuiten en dwongen tot seks en daaom zijn de twee directeuren van uitzendbureau Flextime door de rechtbank van Zwolle veroordeeld tot celstraffen van 4 en 8 jaar voor mensen handel.

Ze zijn net te oud om als loverboys te werk te kunnen gaan maar de 33-jarige en de 39-jarige mannen maakten deel uit van een criminele bende die gedurende langere tijd op grote schaal Poolse werknemers uitbuitte.

De werknemers waren ondergebracht in verwaarloosde woningen. Ze kregen nagenoeg niet uitbetaald en werden bewust in een afhankelijke positie gebracht. De een kreeg een hogere straf omdat in zijn geval twee verkrachtingen zijn bewezen. In totaal stonden zeven personen terecht.

De straffen waren conform de eis van de officier van justitie. De rechtbank was het niet eens met de verdediging dat meerdere getuigen hun verhalen op elkaar hadden afgestemd. Beide directeuren werden ook veroordeeld voor de mishandeling van een werkneemster. De slachtoffers waren wat betreft huishouding, vervoer en financiën volledig afhankelijk van de bende. De arbeidsovereenkomsten werden in het Nederlands opgesteld, een taal die de werknemers onvoldoende beheersten. Handtekeningen onder werkbonnen werden door de bendeleden vervalst.

De onderneming zelf kreeg een boete van 50.000 euro.

Bron: NU.nl, 14 december 2012 / De Telegraaf, 14 december 2012