Cabinelucht giftig?


Als je piloot of stewardess wil worden, moet je dan eerst getest worden of je aanleg hebt voor aerotoxic syndrome? Er is een vliegmaatschappij die dit graag wil gaan doen maar de vakbonden zijn er tegen.

Dit gebeurt naar aanleiding van de piloot die een rechtszaak heeft aangespannen tegen zijn werkgever om te eisen dat het cabinelucht getest wordt. Tot op heden bestaat er geen verband tussen het blootstellen aan TCP’s in cabinelucht en de grote verscheidenheid aan klachten van enkele medewerkers van vliegmaatschappijen. Normaliter worden de giftige stoffen door het lichaam zelf afgebroken maar bij een bepaalde groep mensen die vervuild cabinelucht inademen, gebeurt dit niet en deze mensen ontwikkelen dan neurologische klachten.

Deze problematiek speelt al langere tijd alleen wordt er nu eindelijk gesproken. Er is een bedrijf in Bussum die bezig is met een onderzoek bij 60 vliegers en stewardessen met klachten om aan te tonen dat de ziekte wel degelijk veroorzaakt wordt door vervuild cabinelucht en dat de vliegtuigmaatschappijen de mensen moeten compenseren, maar dat is nog toekomst muziek.

Bron: Noord Hollands Dagblad, 28 augustus 2013