Bouw energiecentale Eemshaven uitgesteld


De bouw van een energiecentrale van 1200 megawatt in de Eemshaven is voorlopig van de baan. De bouw is uitgesteld vanwege de slechte economie. Eemsmond Energie, de onderneming waarin zij samenwerken, maakte dit donderdag bekend.

Er zou in 2014 met de bouw van de stoom- en gascentrale worden begonnen. Met het project is een investering van 1,2 miljard euro gemoeid. Het is nog wel de bedoeling om te gaan bouwen maar dan als de economische omstandigheden beter zijn.

Eemsmond Energie tekende in 2009 een overeenkomst met havenbeheerder Groningen Seaports, waarmee de onderneming het recht kreeg de terreinen voor het project te kopen. Dit exclusieve optierecht wordt na 2012 niet verlengd.

In de Eemshaven worden op dit moment twee nieuwe centrales gebouwd, door RWE/Essent en Nuon. Groningen Seaports zegt het besluit van Eemsmond Energie ‘buitengewoon spijtig’ te vinden. ‘Maar wij hebben het zien aankomen, want het project had al eerder vertraging opgelopen’, aldus een woordvoerster.De al bouwrijp gemaakte terreinen van in totaal 17 hectare, waar Eemsmond Energie een optie op had, gaan weer in de verkoop. Groningen Seaports verwacht dat er voldoende gegadigden zijn.

Bron: Volkskrant.nl, 10 januari 2012