Botsingen openbaar vervoer


63 mensen raakten er gewond bij botsingen in Den Haag en Eindhoven. Een kop-staartbotsing tussen twee trams in Den Haag leverde gisterochtend 36 gewonden. Beide voertuigen waren redelijk vol toen ze in de ochtend op elkaar botsten. De slachtoffers hadden verwondingen aan hun gezicht, zoals snijwonden en bloedneuzen. Er zijn geen ernstig gewonden gevallen.
Het ongeluk gebeurde voor de halte Jacob Catsstraat aan de Parallelweg, één halte voor station Hollands Spoor. Vier passagiers zijn met ambulances naar twee ziekenhuizen in de stad vervoerd, de anderen werden gebracht met bussen die HTM inzette.
De meeste gewonden vielen in de achterste tram, diens tramchauffeur raakte ook gewond. Terwijl de botsing plaatsvond reed de tram op een recht stuk en het was droog buiten. Beide trams zijn bij het ongeluk flink beschadigd geraakt. Het openbaar vervoer in Den Haag ondervond urenlang last van het ongeluk.
Hagenees Kevin Nass (24) is maar gaan lopen naar de Hogeschool Rotterdam toen de trams voor hem in botsing kwamen. “Wij stonden een minuut of tien stil in onze eigen tram, voordat we eruit mochten. De hulpdiensten kwamen snel op gang en veel mensen kwamen geschrokken uit hun huizen”, zo vertelt de student International Business and Languages.
Bij Omroep West liet een vader van een slachtoffer van zich horen. “Hoe kan hij zo doen, die chauffeur? Was hij ziek? Was hij dronken? Was hij aan het spelen met zijn telefoon?” Het antwoord daarop kan niemand nog geven. Er is een onderzoek gestart naar de toedracht van het ongeluk, maar HTM kon hier gisteren geen mededelingen over doen.
Na het ongeluk stroomden de sociale media vol met berichten over het ongeluk. Op Twitter spraken veel mensen hun verbazing uit over de combinatie van de tramnummers 9 en 11 en de datum van gisteren. Sowieso was het een zwarte dag voor het openbaar vervoer in Nederland. Gisterochtend kregen ook busreizigers in Eindhoven te maken met een ongeluk. Een lijnbus botste met een vrachtwagen, hierbij vielen 27 gewonden. Vier mensen werden afgevoerd naar het ziekenhuis, de overige 23 inzittenden konden ter plaatse worden geholpen door de GGD.

Bron: Metronieuws, 12 september 2012