Botsing doet vrachtschip zinken


Na een aanvaring op de Noordzee is er een vrachtschip gezonken. Hierbij zijn zeker 4 doden gevallen. Er worden zeven bemanningsleden vermist. Voorlopig is de zoektocht naar hen gestaakt, mede door het slechte weer en de ruwe zee. Er zijn 13 mensen van de 24 gered. Er zal bij daglicht worden besloten of de zoektocht zal worden hervat.

Het was eerst niet helemaal duidelijk om hoeveel mensen het ging. In eerste instantie leek het om 25 mensen te gaan maar uiteidnelijk bleken het er 24 te zijn.Er werd rond middernacht nog druk gezocht naar vermisten. Diverse schepen en helikopters zochten  het gebied rond de aanvaring af. De vier mensen die zijn gered zijn volgens de politiewoordvoerder inmiddels overgebracht naar het Erasmus Medisch Centrum. Zeven opvarenden zouden naar ziekenhuizen in België zijn gebracht. Drie mensen zouden op een ander schip of een reddingsschip terecht zijn gekomen.

De reddingsactie die door twee helikopters werd uitgevoerd, werd bemoeilijkt door hoge golven op de Noordzee en windkracht 7, met golven van 3,5 meter hoog rond middernacht. Toen het ongeluk, rond 19.15 uur woensdagavond gebeurde, waaide het even hard. Twee marineschepen zoeken  naar overlevenden, meldt de kustwacht. Het helikopterdek van die schepen kan ook worden gebruikt om opvarenden op te vangen en medische hulp te geven.

De maritieme politie van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) zal onderzoek doen naar de oorzaak, maar het is nog niet bekend wanneer dat onderzoek begint en hoe lang het gaat duren.

De botsing heeft geen gevolgen voor de haven van Rotterdam, de grootste haven van Europa. De vaarweg is niet belemmerd. Het ongeluk gebeurde ongeveer 15 kilometer ten zuiden van het begin van de Eurogeul. Dat is de vaarroute die de allergrootste schepen gebruiken om Rotterdam te bereiken. Kleinere schepen varen dichter langs de kust. Er is voldoende ruimte om de plek van de aanvaring te omzeilen.

Bron, NU.nl, 6 december 2012