Boetes voor dood werknemers


In de rechtszaak tegen Turbin en Reiling zijn er boetes geëist vanwege de dood van drie werknemers in 2010. Reiling is een bedrijf die afval verwerkt bouwt, Turbin is een bedrijf die machines bouwt. Er is een bedrag van 150.000 euro geëist waarvan 50.000 voorwaardelijk en een voorwaardelijke sluiting van een half jaar.

De werknemers raakten bedwelmd in een container van een illegale waterzuiveringsinstallatie. Hierbij vonden ze alle drie de dood en de betrokken bedrijven zijn hier schuldig aan.

Reiling liet de waterzuivering ruim een half jaar eerder bouwen door Turbin om compostwater te zuiveren. Maar het bedrijf in Sterksel had geen vergunning voor de experimentele installatie. ”Veiligheid speelde geen enkele rol. Er was nooit aandacht voor de gevaren’’, aldus de aanklager.

Kort voor de dood van één van de werknemers, vertelde de man nog dat de installatie een amateuristische proefopstelling was. Enkele uren voor het ongeval kreeg Reiling nog een waarschuwing binnen dat er fatale concentraties van het giftige gas waterstofsulfide in de slecht geventileerde loods met de waterzuiveringsinstallatie. De Arbeidsinspectie was net te laat met de eis om het bedrijf stil te leggen.

Directeur van Turbin zei de rechter in Den Bosch maandag dat hij zag hoe een van de werknemers met zijn bewusteloze collega op de schouder uit de waterzuivering probeerde te klimmen. Het mislukte. De derde werknemer raakte vermoedelijk bedwelmd toen hij het tweetal wilde gaan redden. Reiling voelt zich moreel verantwoordelijk voor het drama maar niet schuldig. De werknemers hadden niks te zoeken in de container

Bron: NU.nl, NRC, Rtl.nl, 10 maart 2014