Bodemverontreiniging wie moet wat betalen?


Volgens Chemie-Pack moet de reiniging van de bodem niet door hun betaald te worden aangezien de verontreiniging komt door het blussen van de brand en niet door het werk van het bedrijf.

Chemie-Pack is van plan om drie of vier van de genoemde partijen te dagvaarden, kondigde advocaat Robert van ’t Zelfde woensdag aan. Hij legde uit dat de brand bij Chemie-Pack tegen alle afspraken in is geblust met water.

In het rapport van het onderzoek staat dat de tactiek om zo min mogelijk bluswater te gebruiken en de brand gecontroleerd te laten uitgaan, niet consequent is gevolgd. Daar put Chemie pack nu uit dat de kosten daarom niet voor hun conto kunnen komen.

Doordat er waterkannonen zijn ingezet bij het blussen van het bedrijf is er veel bluswater op het terrein gekomen en is het riool overbelast geraakt. Daardoor stroomde het zwaar verontwaardigde bluswater het terrein af.

De kosten van de bodemsanering bij Chemie-Pack zijn geraamd op 38 miljoen euro. De provincie Noord-Brabant betaalt de bodemsanering maar heeft beslag gelegd bij het vastgoedbedrijf van Chemie-Pack om zoveel mogelijk kosten te verhalen.

Bron: NU.nl, 26 september 2012